kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

kotlety w glazurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Odpoczynek od kuchni włoskiej- czas na ciężką, zimowa kuchnię czeską-:)

kotlety w glazurze

Składniki:

kotlety w glazurze

 

  • tłuszcz do smażenia
  • sól szczypta
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 3 łyżki maki

 

  • marynata
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 3 łyżki przyprawy do grilla

 

  • Glazura:
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

kotlety w glazurze
Z podanych składników zrobić marynatę. Kotlety rozbić lekko tłuczkiem lub rozgnieść dłonią. Świetnie nadają się do tego kotlety z kostką. Zostawić w lodówce na minimum 2 godziny.Czosnek rozetrzeć z solą, natrzeć kotlety. Na patelni rozgrzać tłuszcz, Kotlety obtoczyć w mące, obsmażyć po minucie z każdej strony.Naczynie żaroodporne przesmarować tłuszczem, ułożyć kotlety. Zrobić glazurę- na oleju przesmażyć drobniutko poszatkowaną cebulkę, dodać sok z cytryny, odparować i dodać dżem. Kotlety posmarować z góry glazurą i zapiec 10 min w temp. 180 st. To moje wspomnienie z wycieczek w okolicę Machoveho Jizera, tamtejsza kuchnia powala z nóg ilością smalcu, kminku i starego sera ale...nic lepszego do czeskiego piwa..nie Złotego Bażanta tylko takiego z małych lokalnych browarów-:) Inspiracji kuchnią naszych sąsiadów będzie więcej- jako że niebawem tam się wybieram znowu-:)