Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kotlety wieprzowo wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotlety podawać z pieczywem lub ziemniakami

Kotlety wieprzowo wołowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety wieprzowo wołowe

 

  • 500 g łopatka wieprzowa
  • 300 g wołowina b/k
  • cebula -1 szt
  • bułka tarta - 0,5 szkl
  • bułka czerstwa -0,15 kg
  • jajko -1 szt
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowo wołowe
Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kawałeczki.
Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie, odcisnąć, zemleć razem z wieprzowiną i wołowiną w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na tłuszczu.
Do masy mięsnej wbić jajko, dodać przesmażoną cebulę, sól i pieprz.
Dokładnie wyrobić.
Z masy mięsnej formować owalne kotlety, lekko spłaszczać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć kotlety i smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
Kotlety wieprzowo wołowe
masa mięsna gotowa, następnie zostały uformowane kotlety i obtoczone w tartej bułce
Kotlety wieprzowo wołowe
Kotlety mielone zostały włożone na gorący tłuszcz i usmażone na złoty kolor