Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety wysepki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 80
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kotlety z piekarnika, obiad jak marzenie. Kotlety tak zasmakowały mojej rodzinie, że przestałam przyrządzać kotlety w tradycyjny sposób- teraz posługuje się wyłącznie tym przepisem.

Kotlety wysepki

Składniki:

Kotlety wysepki

Składnik na kotlety:

Składniki na pierzynkę:

Sposób przygotowania:

Kotlety wysepki

I

Kotlety wysepki
Przygotowanie mięsa, doprawiamy, ddoajemy bułkę, cebulke i robimy kotlety w kształcie dużego placka oraz pieczemy w piekarniku.

1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże okrągłe kotlety, rozpłaszczamy żeby powstały nam placki grubości dwóch centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C

II

Kotlety wysepki
Przygotowanie pierzynki z grzybów - pieczarek

2. W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy pierzynkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

3. Grzyby rozkładamy na upieczonych kotletach.

III

Kotlety wysepki
Przygotowanie pierzynki jajecznej.

4. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy.

5. Do jajek dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser oraz majonez.

6. Masę jajeczną wykładamy na grzyby.

7. Zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C

IV

8. Kotlety gotowe.

9. Smacznego.