Sposób przygotowania:
Kotlety wysepkiI
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże okrągłe kotlety, rozpłaszczamy żeby powstały nam placki grubości dwóch centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C
II
2. W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy pierzynkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
3. Grzyby rozkładamy na upieczonych kotletach.
III
4. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy.
5. Do jajek dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser oraz majonez.
6. Masę jajeczną wykładamy na grzyby.
7. Zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C
IV
8. Kotlety gotowe.
9. Smacznego.