Sposób przygotowania:
Zapiekane udka z ziemniakamiI

1. Udka z kurczaka myjemy, usuwamy kości, lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą.
II

2. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
3. Udka układamy skórką w spód a wierzch mięsa smarujemy jedną łyżką majonezu, następnie układamy po łyżce usmażonych grzybów.
III

4. Mięso zwijamy w roladki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
IV

6. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.
7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
V

8. Po tym czasie wyjmujemy, układamy warzywa, marchewki oraz brukselkę, posypujemy solą i ponownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
VI

9. Po upieczeniu ziemniaki posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem, nie trzeba zapiekać ser się sam roztopi pod wpływem temperatury.
VII

10. Na wierzch warzyw układamy upieczone udka z kurczaka.
11. Danie gotowe.
12. Smacznego.
lukrowanepierniczki
biedroneczki
Czekoladka 2