ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety z boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety z boczniaków sa naszą ulubioną wersją na potrawę z tych grzybów, lubimy zjeść i na obiad i na kolację.

Kotlety z boczniaków Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety z boczniaków

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z boczniaków
Jajka dokładnie roztrzepać z solą ziołową, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma), mąkę wymieszać z tartą bułką, przygotować boczniaki, na ogół nie trzeba ich płukać.

Boczniaki porcjami maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką z mąką, kłaść na mocno gorący olej rzepakowy na patelni.

Smażyć na rumiano z każdej strony, delikatnie obracać na patelni, odkładać na ręcznik papierowy.

Można podać z ziemniakami, surówką lub same na kolację z tostami.
Kotlety z boczniaków.
Mozna je jeść i na obiad i na kolację, jal lubimy.
Kotlety z boczniaków.
Olej do jajek dodany trzyma lepiej panierkę, do innych kotletów też tak robię.
Kotlety z boczniaków.
Boczniaki delikatnie maczac w jajku aby się nie połamały.
Kotlety z boczniaków.
Delikatnie obtaczać w mące z tartą bułką,
Kotlety z boczniaków.
Smazyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.