Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pizza z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pizza z boczniakami z dodatkiem przecieru ze świeżych pomidorów i ziół prowansalskich jest oryginalna i bardzo smaczna.

Pizza z boczniakami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pizza z boczniakami

 

Sposób przygotowania:

Pizza z boczniakami
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem i wodą gazowaną. Wsypać 2-3 łyżki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Następnie wsypać pozostałą mąkę, dodać, sól, olej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, wyrobić ciasto, uformować placek na pizzę, ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

W rondlu rozgrzać masło, wsypać pokrojone pomidory, podsmażyć, przetrzeć przez sito. Dodać zioła prowansalskie, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, odparować. Szynkę i umyte boczniaki pokroić w paski, cukinię w plasterki. Na oliwie zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wyrośnięty placek posmarować przygotowanym przecierem, posypać żółtym serem, wyłożyć boczniaki, szynkę i cukinię.

Po wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.
Pizza z boczniakami
Pomidory podsmażyć na maśle, przetrzeć przez sito.
Pizza z boczniakami
Dodać zioła prowansalskie, doprawić do smaku, odparować.
Pizza z boczniakami
Drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem, wodą i odrobiną mąki, odłożyć do wyrośnięcia.
Pizza z boczniakami
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę i olej z ziołami.
Pizza z boczniakami
Wyrośnięty placek posmarować przygotowanym przecierem.
Pizza z boczniakami
Włożyć wszystkie przygotowane składniki.
Pizza z boczniakami
Włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.