Sposób przygotowania:
Pizza z boczniakami
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem i wodą gazowaną. Wsypać 2-3 łyżki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Następnie wsypać pozostałą mąkę, dodać, sól, olej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, wyrobić ciasto, uformować placek na pizzę, ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
W rondlu rozgrzać masło, wsypać pokrojone pomidory, podsmażyć, przetrzeć przez sito. Dodać zioła prowansalskie, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, odparować. Szynkę i umyte boczniaki pokroić w paski, cukinię w plasterki. Na oliwie zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wyrośnięty placek posmarować przygotowanym przecierem, posypać żółtym serem, wyłożyć boczniaki, szynkę i cukinię.
Po wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.
W rondlu rozgrzać masło, wsypać pokrojone pomidory, podsmażyć, przetrzeć przez sito. Dodać zioła prowansalskie, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, odparować. Szynkę i umyte boczniaki pokroić w paski, cukinię w plasterki. Na oliwie zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, wsypać boczniaki, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wyrośnięty placek posmarować przygotowanym przecierem, posypać żółtym serem, wyłożyć boczniaki, szynkę i cukinię.
Po wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.