Sposób przygotowania:
Tarta z boczniakami i szpinakiem
Mąkę posiekać z kawałkami masła. Dodać żółtka, sól i wodę. Zagnieść energicznie , uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Cebulę pokroić w cienkie plastry, zeszklić na oleju.
Boczniaki opłukać pod zimną wodą i odstawić do ocieknięcia wody (stawiając na blaszkach). Pokroić w paski. Wrzucić na cebulę, dodawać garściami szpinak . Całość dusić pod przykryciem ok. 5min z dodatkiem przypraw , a następnie 5min bez przykrycia, by odparowała część wody. Do pozostałego soku wytworzonego z grzybów i szpinaku wlać zmieszaną mąkę z wodą i chwilę pogotować. Wystudzić.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty (śr. 29cm). Krawędzie które pozostały oderwać i uformować wałek, przykleić obręcz wkoło formy. ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 180*C.
Po tym czasie włożyć ciasto do piekarnika, piec ok 10min. wyciągnąć i nałóżyć równomiernie farsz. Polać zmieszanym jajkiem z mlekiem i mąką - nadmiar odlać. Piec jeszcze ok 35min.
Boczniaki opłukać pod zimną wodą i odstawić do ocieknięcia wody (stawiając na blaszkach). Pokroić w paski. Wrzucić na cebulę, dodawać garściami szpinak . Całość dusić pod przykryciem ok. 5min z dodatkiem przypraw , a następnie 5min bez przykrycia, by odparowała część wody. Do pozostałego soku wytworzonego z grzybów i szpinaku wlać zmieszaną mąkę z wodą i chwilę pogotować. Wystudzić.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty (śr. 29cm). Krawędzie które pozostały oderwać i uformować wałek, przykleić obręcz wkoło formy. ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 180*C.
Po tym czasie włożyć ciasto do piekarnika, piec ok 10min. wyciągnąć i nałóżyć równomiernie farsz. Polać zmieszanym jajkiem z mlekiem i mąką - nadmiar odlać. Piec jeszcze ok 35min.
karola25
OktawiaG
polecam :)