SUPERPRZEPIS

Tarta z boczniakami i szpinakiem

  • 2
  • OktawiaG
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Tarta z boczniakami i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Wspaniałe połączenie kruchego ciasta z boczniakami i świeżym szpinakiem. Danie jest przepyszne i powinno zachwycić nawet osoby, które twardo uważają , że szpinak jest niedobry - zmieniły by zdanie :)

Składniki:

Tarta z boczniakami i szpinakiem

 

  • Kruche ciasto:

 

 

  • Nadzienie:

 

 

  • 1 jajko + kieliszek wody + kieliszek mleka

Sposób przygotowania:

Tarta z boczniakami i szpinakiem
Mąkę posiekać z kawałkami masła. Dodać żółtka, sól i wodę. Zagnieść energicznie , uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Cebulę pokroić w cienkie plastry, zeszklić na oleju.

Boczniaki opłukać pod zimną wodą i odstawić do ocieknięcia wody (stawiając na blaszkach). Pokroić w paski. Wrzucić na cebulę, dodawać garściami szpinak . Całość dusić pod przykryciem ok. 5min z dodatkiem przypraw , a następnie 5min bez przykrycia, by odparowała część wody. Do pozostałego soku wytworzonego z grzybów i szpinaku wlać zmieszaną mąkę z wodą i chwilę pogotować. Wystudzić.

Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować. Wykleić nim natłuszczoną formę do tarty (śr. 29cm). Krawędzie które pozostały oderwać i uformować wałek, przykleić obręcz wkoło formy. ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 180*C.

Po tym czasie włożyć ciasto do piekarnika, piec ok 10min. wyciągnąć i nałóżyć równomiernie farsz. Polać zmieszanym jajkiem z mlekiem i mąką - nadmiar odlać. Piec jeszcze ok 35min.
Tarta z boczniakami i szpinakiem
pyszne kruche ciasto idealnie komponuje się z takim farszem
Tarta z boczniakami i szpinakiem
farsz przygotowujemy poprzez duszenie szpinaku z boczniakami
Tarta z boczniakami i szpinakiem
kruchym ciastem wyklejamy formę do tarty
Tarta z boczniakami i szpinakiem
przygotowany farsz wykładamy na spód i oblewamy jajkiem z wodą i mlekiem