edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 115]

Kotlety z ciecierzycy i pieczarek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety z ciecierzycy i pieczarek to alternatywa dla kotletów z mięsa podawanych do ziemniaków, z sosem lub w bułce.

Kotlety z ciecierzycy i pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z ciecierzycy i pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z ciecierzycy i pieczarek
1. Cebulę, pora podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Odrobinę solimy, aby z pieczarek szybciej odparowała woda.

2. Ugotowaną ciecierzycę przekładamy do kielicha blender i miksujemy na jednolitą konsystencję. Dodajemy odrobinę wody.

3. Zmiksowaną ciecierzyce przekładamy do miski i dodajemy podsmażone warzywa.

4. Dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.

5. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, wędzoną papryką oraz kurkumą.

6. Możemy doprawić kuminem.

7. Mieszamy wszystko dokładnie i formujemy masę w kształt kotletów, obtaczamy bułką tartą i smażymy na patelni.
Kotlety z ciecierzycy i pieczarek
ugotowaną ciecerzyce miksujemy na jednolita konsytencje
Kotlety z ciecierzycy i pieczarek
dodajemy podsmazone pieczarki, cebule oraz pora
Kotlety z ciecierzycy i pieczarek
dodajemy jedno jajko, czosnek, natkę pietruszki
Kotlety z ciecierzycy i pieczarek
dodajemy bułkę tartą z siemieniem lnianym i przyprawy