Sposób przygotowania:
Kotlety z kalafiora
Odrzucić liście oraz łodygę kalafiora. Suchą bułkę zalać ciepłym mlekiem, pozostawić do zmiękczenia. Warzywo umyć i włożyć do dużego garnka, zalać połowy wodą, posolić. Ugotować do miękkości. Kalafiora dobrze odsączyć z wody, można użyć sita. Gdy nieco przestygnie, rozdrobnić go za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Dodać 2 rozbełtane jaja, roztopione masło, śmietanę, vegetę, pieprz, dobrze odciśniętą z mleka bułkę oraz otręby. Wymieszać dokładnie i przyprawić do smaku. Można dodać posiekany, świeży koper, znakomicie tu pasuje. Doprawić do smaku. Ulepić okrągłe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała nam się lepić, dodajemy bułkę tartą lub otręby. Kotleciki przekładamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia z obu stron. Są delikatne, więc uważamy, aby się nie rozleciały. Podajemy z dowolnym sosem lub bez dodatków. Polecam zrobienie ich z sosem z podgrzybków.