Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotlety z kalafiora z papryką i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i papryką.

Kotlety z kalafiora z papryką i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kalafiora z papryką i serem

 

  • kalafior - bardzo duży,
  • papryka czerwona - 1/2 sztuki,
  • papryka zielona - 1/2 sztuki,
  • papryka żółta - 1/2 sztuki,
  • cebula,
  • jaja - 2,
  • otręby pszenne - 3 łyżki,
  • ser zółty wędzony - 100g,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • śmietana 18% - 2 łyżki,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej do smażenia,
  • kolendra mielona,
  • papryka czerwona mielona,
  • oregano,
  • natka pietruszki,
  • czosnek - ząbek.

Sposób przygotowania:

Kotlety z kalafiora z papryką i serem
Usunąć liście i łodygę z kalafiora. Warzywo umyć, posolić, włożyć do dużego garnka, zalanego do połowy wodą i ugotować do miękkości. Dobrze osaczyć z wody i ostudzić. Kalafior rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera. W czasie, kiedy gotujemy kalafiora, podsmażamy pokrojoną drobno cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Kalafior łączymy z przestudzoną usmażoną papryką z cebulą, dodajemy starty na drobnych oczkach ser. Dodajemy 2 jaja, otręby, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę, czosnek i przyprawy. Próbujemy i przyprawiamy do smaku. Lepimy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Gdyby masa nie kleiła się zbyt dobrze, dodajemy nieco bułki tartej lub otrąb. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu.
Kotlety z kalafiora z papryką i serem
Kalafior rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera.
Kotlety z kalafiora z papryką i serem
Kalafior łączymy z przestudzoną usmażoną papryką z cebulą, dodajemy starty na drobnych oczkach ser. Dodajemy 2 jaja, otręby, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę, czosnek i przyprawy.
Kotlety z kalafiora z papryką i serem
Lepimy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej, które smażymy na rumianoi
Kotlety z kalafiora z papryką i serem
Kotlety są smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło