SUPERPRZEPIS

Kotlety z kalarepki i sos pietruszkowy

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Kotlety z kalarepki i sos pietruszkowy Więcej zdjęć (5)

Kotlety z kalarepki z sosem pietruszkowym i pieczonymi ziemniaczkami - idealny obiad na lato!

Składniki:

Kotlety z kalarepki i sos pietruszkowy

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kalarepki i sos pietruszkowy
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w całości w osolonej wodzie.Kalarepy obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Plastry wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować, aż będą miękkie - ale nie rozgotowane. Wyłożyć na ściereczce, aby oddały wodę.Naczynie żaroodporne skropić oliwą, ułożyć ziemniaki, posypać przyprawami, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.



Na jednym talerzyku rozkłócić jajko, na drugim wysypać bułkę tartą. Osuszone plastry kalarepy posolić i popieprzyć z dwóch stron. Panierować najpierw w jajku, następnie w bułce i układać na patelni z rozgrzanym olejem. Mozzarellę pokroić w plasterki.W blenderze zmiksować jogurt z natką pietruszki, solą i ząbkiem czosnku, schłodzić. Po zdjęciu usmażonych na rumiano kotlecików, ułożyć na nich plastry mozzarelli.Na talerzu ułożyć kotleciki, ziemniaki i sos. Smacznego:-))
Kotlety z kalarepki i sos pietruszkowy
Ugotowane ziemniaki przyprawić i upiec w piekarniku
Kotlety z kalarepki i sos pietruszkowy
Jogurt zmiksować z pietruszką i czosnkiem
Kotlety z kalarepki i sos pietruszkowy
Kotleciki smażyć na rozgrzanymn oleju - na rumiano
Kotlety z kalarepki i sos pietruszkowy
Układamy po plasterku mozzarelli, która się lekko rozpuści