Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kalarepki i brokułów
Kalarepki oczyścić (kilka młodych zielonych listków odłożyć do dekoracji gotowej potrawy), a następnie obrać, dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na nieduże różyczki. Zagotować pó) szklanki wody, osolić, wrzucić kalarepkę i brokuły. Dusić około pięciu minut. Osączyć, wywar pozostawić. Przygotować sos serowy: tłuszcz mocno rozgrzać w rondlu, zasma-żyć na nim mąkę. Zalać wywarem z warzyw, zagotować. Wrzucić pokrojony ser pleśniowy, ciągle mieszając stopić. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Warzywa ułożyć warstwami w płaskiej, żaroodpornej formie. Polać sosem, posypać orzeszkami pinii. Potrawę wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 40 minut w temperaturze 17S°C. Gotową zapiekankę wyjąć, udekorować listkami kalarepki. Można podawać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa: fryka-delek, steków, kotletów.