jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kotlety z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

odmiana kotletów bezmięsnych

Kotlety z kapusty

Składniki:

Kotlety z kapusty

 

  • 1,5 kg kapusty białej
  • 2 bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 3 łyżki tartej bułki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z kapusty
Kapustę pokrajaną na mniejsze części włożyć do wżącej wody, ugotować, miękką osączyć z wody, a po wystudzeniu odcisnąć. Bułki czerstwe namoczyć w wodzie, odcisnąć. Zemleć w maszynce kapustę razem z bułką, dodać podsmażoną w tłuszczu drobno pokrojoną cebulę, jajka i masę, wyrobić. Jeśli masa jest zbyt rzadka i trudno z niej formować kotlety, można dodać łyżkę tartej bułki. Uformować kotlety, otoczyć je w tartej bułce, usmażyć. Kotlety podawać z sosem grzybowym i ziemniakami.