olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kotlety z kapusty 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

nie wiesz, c zrobić z kapustą? Brakuje ci pomysłu na obiad? Nie masz czasu na długie gotowanie? Ten przepis jest dla Ciebie ;)

Kotlety z kapusty 4

Składniki:

Kotlety z kapusty 4

 

  • średnia głowka kapusty, np. włoskiej
  • 1 namoczona w mleku bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sol
  • pieprz
  • bulka tarta
  • otręby żytnie+otręby pszenne
  • tłuszcz do smazenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z kapusty 4
Kapustę umyć, pokroić na ćwiartki, zalać w garnku wrzątkiem, lekko posolić, następnie ugotoweać. Miękką kapustę odcedzić, wygnieść nieco w ściereszce, drobno posiekać. Dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i piperz, przesmażoną na tluszczu drobno pokrojoną cebulkę. Masę dobrze wyrobić, formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i otrębach i smażyć na mocno rogzanym tluszczu z obu stron na rum,iany, złocisty kolor. Podawać z sosem pomidorowym.