edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem sera żółtego, natki pietruszki, posiekanego szczypiorku. Przepis prosty i idealny na sycący obiad.

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

 

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 250 g pieczarek
  • 2- 3 jajka
  • 100 -150 g startego zółtego sera
  • 1 cebula
  • 4 - 5 łyżek bułki tartej do masy
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść posiekanej pietruszki oraz szczypiorku
  • Przyprawy: tymianek, sól i pieprz do smaku.
  • Bułka do obtaczania kotletów oraz olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
1. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.

2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni.

3. Dodajemy umyte i pokrojone drobno pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. W misce umieszczamy kaszę, ostudzone pieczarki z cebulą.

5. Dodajemy jajka, starty ser żółty oraz bułkę tartą.

6. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek, tymianek, czosnek oraz sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie.

7. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

8. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
kaszę gryczaną i podsmażone pieczarki z cebulą przekładamy do miski
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
Dodajemy starty żółty ser mozzarella do miski
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
dodajemy jajka i bułkę tartą do reszty składników
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
Dodajmy natkę pietruszki, szczypiorek, czosnek, tymianek oraz sól i pieprz