goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Kotlety z kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajny przepis dla tych którzy dbają nie tylko o linię, ale również o zdrowie. Lekkie i sycące danie na obiad lub kolację.

Kotlety z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kaszy jaglanej

 

  • Szklanka kaszy jaglanej
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko (opcjonalnie – bo składniki i tak się ładnie kleją)
  • Natka pietruszki
  • Łyżka sosu sojowego
  • Otręby orkiszowe
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jaglanej
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda ledwie zakrywała kaszę. Gotujemy ok. 7 minut. Następnie zostawiamy pod przykryciem aby "doszła". Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Pieczarki myjemy i kroimy drobne kawałki, i podsmażamy razem z cebulą. Pod sam koniec doprawiamy pieczarki sosem sojowym. Do miski wrzucamy jeszcze ciepłą kaszę (lepiej się wtedy lepi) oraz pieczarki z cebulą. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dodajemy jajko (nie jest to konieczne), łyżkę otrębów orkiszowych, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju aż się zarumienią. Podajemy od razu z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym.
Kotlety z kaszy jaglanej
Gotujemy kaszę na wolnym ogniu aż będzie gotowa
Kotlety z kaszy jaglanej
Do ugotowanej kaszy dodajemy pieczarki
Kotlety z kaszy jaglanej
Z przygotowanej masy formujemy kotleciki
Kotlety z kaszy jaglanej
Kotleciki smażymy na niewielkiej ilości oleju