Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy jaglanej
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda ledwie zakrywała kaszę. Gotujemy ok. 7 minut. Następnie zostawiamy pod przykryciem aby "doszła". Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Pieczarki myjemy i kroimy drobne kawałki, i podsmażamy razem z cebulą. Pod sam koniec doprawiamy pieczarki sosem sojowym. Do miski wrzucamy jeszcze ciepłą kaszę (lepiej się wtedy lepi) oraz pieczarki z cebulą. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dodajemy jajko (nie jest to konieczne), łyżkę otrębów orkiszowych, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju aż się zarumienią. Podajemy od razu z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym.