anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kotlety z pieczarek i ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Połączyłam ugotowane ziemniaki z pieczarkami i w kilka chwil wyszły mi bardzo smaczne kotlety. Podane w towarzystwie ulubionej surówki smakują znakomicie.

Kotlety z pieczarek i ziemniaków

Składniki:

Kotlety z pieczarek i ziemniaków

 

  • pieczarki – 250 g
  • ugotowane ziemniaki – 300 g
  • parmezan tarty – 2 łyżki
  • jajko – 1 szt.
  • posiekana natka pietruszki – 3 łyżki
  • otręby owsiane – 2 łyżki
  • pieprz czarny – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • kwiat muszkatu – 1/2 łyżeczki
  • czubryca zielona – 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z pieczarek i ziemniaków
Oczyszczone i opłukane pieczarki ścieram na tarce do jarzyn i smażę na suchej patelni do odparowania soku. Następnie przekładam je do miski i odstawiam do przestygnięcia. Do pieczarek dodaję ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz pozostałe składniki. Całość bardzo starannie mieszam i formuję nieduże kotlety. Panieruję je w bułce tartej i smażę na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Z obu stron na złoty kolor. Usmażone układam na ręcznikach papierowych do odsączenia nadmiaru tłuszczu.