Sposób przygotowania:
Kotlet z ziemniakami
Ziemniaki obrać,opłukać i przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i postawić do gotowania w osolonej wodzie, gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwa filety, każdy filet roztłuc przez woreczek. Następnie posolić i popieprzyć z obu stron, każdy filet panierujemy podwójnie, maczamy w roztrzepanym jajku, bułce tartej, znowu w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem kawałka margaryny i smażymy przygotowane kotlety z obu stron. Po usmażeniu wyciągamy kotlety na ręczniczek papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy śmietanę i ugniatamy. Ziemniaczki podajemy z kotlecikiem z dodatkiem surówki np buraczki, lub ogórkiem kiszonym.
darmiona
gabyelle21l@tlen.pl