Sposób przygotowania:
Cieciorkowe cheesburgeryPrzygotowanie burgerów
Ciecierzycę i kukurydzę odsączamy z zalewy, blendujemy za pomocą blendera ręcznego.
Dodajemy 4 łyżki mąki, bułkę tartą, przyprawy, sos chili, wyrabiamy jednolitą masę. Z masy formujemy dwa kotlety. Obtaczamy je w pozostałej mące.
Kotlety smażymy na oleju i odkładamy na czas przygotowania dodatków.
Przygotowanie dodatków, pieczenie
Przygotowujemy sos. Pomidory z puszki przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki sosu. Sos podgrzewamy kilkanaście minut, blendujemy, doprawiamy.
Warzywa myjemy, kroimy wedle uznania (najlepiej pokroić cukinię w plasterki, paprykę w paseczki, a pomidory na połówki).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy burgery, na każdy wykładamy plaster sera żółtego i plaster cebuli. Obok układamy paprykę, cukinię i pomidorki, posypujemy je solą i oregano.
Pieczemy ok. 10 minut w 190 st. C - ser ma apetycznie się ciągnąć.
Składanie burgerów
Bułki przekrajamy na pół, wkładamy do piekarnika na ostatnie 3 minuty pieczenia burgerów i warzyw.
Następnie bułki smarujemy sosem, wykładamy rukolę, cukinię, paprykę i pomidorki.
Składanie burgerów - c.d.
Następnie na bułki wykładamy burgery z serem, opcjonalnie wykładamy na nie kiełki i konfiturę z czerwonej cebuli przygotowaną wg przepisu -
https://gotujmy.pl/konfitura-z-czerwonej-cebuli-do-burgerow,przepisy-skladniki-przepis,270763.html
Burgery składamy, wbijamy w każdy długą wykałaczkę dla ułatwienia jedzenia. Smacznego!