Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Cieciorkowe cheesburgery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niedawno robiłam kotlety z ciecierzycy i przekonałam się, że wcale nie trzeba mięsa, aby stworzyć pełnowartościowy i sycący posiłek. To sprawiło, że zamiast tradycyjnego mięsnego burgera postanowiłam zrobić cheesburgera z cieciorki.

Cieciorkowe cheesburgery

Składniki:

Cieciorkowe cheesburgery

Na burgery:

Na sos pomidorowy:

Pozostałe dodatki:

  • 2 bułki
  • 2 plastry sera żółtego
  • kawałek cukinii
  • kawałek żółtej papryki
  • 2 plastry cebuli
  • 2 pomidorki cherry
  • ulubione kiełki
  • rukola
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: konfitura z czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:

Cieciorkowe cheesburgery

Przygotowanie burgerów

Cieciorkowe cheesburgery
Z masy formujemy dwa burgery, które smażymy na oleju roślinnym

Ciecierzycę i kukurydzę odsączamy z zalewy, blendujemy za pomocą blendera ręcznego.

Dodajemy 4 łyżki mąki, bułkę tartą, przyprawy, sos chili, wyrabiamy jednolitą masę. Z masy formujemy dwa kotlety. Obtaczamy je w pozostałej mące.

Kotlety smażymy na oleju i odkładamy na czas przygotowania dodatków.

Przygotowanie dodatków, pieczenie

Cieciorkowe cheesburgery
Burgery podpiekłam w piekarniku z plastrami sera i warzywami

Przygotowujemy sos. Pomidory z puszki przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki sosu. Sos podgrzewamy kilkanaście minut, blendujemy, doprawiamy.

Warzywa myjemy, kroimy wedle uznania (najlepiej pokroić cukinię w plasterki, paprykę w paseczki, a pomidory na połówki).

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy burgery, na każdy wykładamy plaster sera żółtego i plaster cebuli. Obok układamy paprykę, cukinię i pomidorki, posypujemy je solą i oregano.

Pieczemy ok. 10 minut w 190 st. C - ser ma apetycznie się ciągnąć.

Składanie burgerów

Cieciorkowe cheesburgery
Na podpieczone bułki wykładamy sos i warzywa

Bułki przekrajamy na pół, wkładamy do piekarnika na ostatnie 3 minuty pieczenia burgerów i warzyw.

Następnie bułki smarujemy sosem, wykładamy rukolę, cukinię, paprykę i pomidorki.

Składanie burgerów - c.d.

Cieciorkowe cheesburgery
Następnie na bułki wykładamy burgery z serem i konfiturę z czerwonej cebuli

Następnie na bułki wykładamy burgery z serem, opcjonalnie wykładamy na nie kiełki i konfiturę z czerwonej cebuli przygotowaną wg przepisu -
https://gotujmy.pl/konfitura-z-czerwonej-cebuli-do-burgerow,przepisy-skladniki-przepis,270763.html

Burgery składamy, wbijamy w każdy długą wykałaczkę dla ułatwienia jedzenia. Smacznego!