halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kotlety z szynki wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z szynki wieprzowej też są smaczne kotlety , wypróbowałam .Mięso zamarynowane jest kruche i kotlety można robić .

Kotlety z szynki wieprzowej

Składniki:

Kotlety z szynki wieprzowej

 

  • szynka wieprzowa bez kości 70 dag
  • przyprawa staropolska 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • czosnek mielony 1 łyżeczka
  • oliwa 60 ml
  • olej do smażenia
  • mąka do panierowania 5 łyżek
  • bułka tarta 7 łyżek
  • jajko 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Kotlety z szynki wieprzowej
Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu , błonek jeśli mięso takie posiada . Następnie pokroić w poprzek włókien na 4 kotlety, zbić tłuczkiem. Do miski wlać oliwę, wsypać paprykę, przyprawę, czosnek, dokładnie wymieszać. Kotlety z obu stron posmarować marynatą.Włożyć do pozostałej marynaty. Włożyć kotlety przykryte folią do lodówki na parę godzin. Co jakiś czas przekładać kotlety.Następnie rozgrzać na patelni olej. Jajko roztrzepać widelcem. Panierować kotlety w mące, jajku roztrzepanym i bułce tartej. Rozgrzać olej na patelni . Smażyć kotlety z obu stron na średnim ogniu.