Sposób przygotowania:
Kotlety z szynki w marynacie
Szynkę kroimy na ok 1,5 cm kawałki i rozbijamy tłuczkiem. Do malaksera wrzucamy wypłukane kapary, olej, ocet, przyprawy i miód/cukier. Mieszamy wszystko na jednolity sos. W naczyniu wlewamy trochę sosu, kładziemy rozbitą szynkę, znów sosik, szynka i tak dalej, aż sosik będzie na wierzchu (wystarczy nim przesmarować mięsko, nie musi w nim "pływać"). Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc ( ja trzymałam 2 dni, bo zapomniałam). Rozgrzać patelnię i na rozgrzanej smażyć szyneczkę po ok 3 min z każdej strony ( w zależności od grubości kotletów). Do powstałego podczas smażenia "sosu" wlewamy ocet, lekko odparowujemy, dodajemy śmietankę, zagotowujemy i ew. doprawiamy. Kotlety podajemy same lub z sosikiem. Sos świetnie smakuje również z ziemniaczkami.