Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kotlety z szynki w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Często jestem "w posiadaniu" szynki, co sprawia, że wiele z niej przyrządzam..:)

Kotlety z szynki w marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z szynki w marynacie

 

 

  • 1/2 szkl śmietanki 30%
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • ew. sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z szynki w marynacie
Szynkę kroimy na ok 1,5 cm kawałki i rozbijamy tłuczkiem. Do malaksera wrzucamy wypłukane kapary, olej, ocet, przyprawy i miód/cukier. Mieszamy wszystko na jednolity sos. W naczyniu wlewamy trochę sosu, kładziemy rozbitą szynkę, znów sosik, szynka i tak dalej, aż sosik będzie na wierzchu (wystarczy nim przesmarować mięsko, nie musi w nim "pływać"). Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc ( ja trzymałam 2 dni, bo zapomniałam). Rozgrzać patelnię i na rozgrzanej smażyć szyneczkę po ok 3 min z każdej strony ( w zależności od grubości kotletów). Do powstałego podczas smażenia "sosu" wlewamy ocet, lekko odparowujemy, dodajemy śmietankę, zagotowujemy i ew. doprawiamy. Kotlety podajemy same lub z sosikiem. Sos świetnie smakuje również z ziemniaczkami.
Kotlety z szynki w marynacie
W malakserze mieszamy wszystko na jednolity sosik
Kotlety z szynki w marynacie
W naczyniu kładziemy na przemian mięsko z marynatą
Kotlety z szynki w marynacie
Smażymy na patelni z obu stron (sos na patelni jest z marynaty, nie dodaje się już tłuszczu)
Kotlety z szynki w marynacie
Po usmażeniu kotletów dodajemy na patelnię ocet oraz śmietankę, robimy sosik.