Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne kotlety z wątróbki obtoczone w mielonych orzechach włoskich. Doskonałe na obiad dla całej rodziny.

Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce

Składniki:

Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce

Wyrobienie masy

Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce
Wątróbkę siekam nożem, dodaję cebulę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy.

Wątróbkę oczyszczam z błonek i bardzo drobno siekam nożem. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę. Do wątróbki dodaję cebulę, jajko, bułkę tartą, przyprawę uniwersalną oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę.

Formowanie kotlecików

Kotlety z wątróbki w orzechowej panierce
Z masy formuję kotlety i obtaczam je w orzechach.

Z masy formuję owalne kotleciki. Kotlety dokładnie obtaczam z mielonych orzechach laskowych. Na patelni rozgrzewam olej, układam kotlety i smażę na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką.