Sposób przygotowania:
Kotlety z zielonej soczewicy
Soczewicę przepłukuję, moczę około 1 godziny w zimnej wodzie, płuczę i przekładam do garnka, zalewam 1,5 szklanką wody. Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i gotuję ok. 25 minut. Woda nie powinna się całkowicie wygotować, a soczewica powinna być miękka i wilgotna. W razie czego należy dolać więcej wody i dalej gotować. Dodaję pół łyżeczki soli oraz podsmażoną na oleju cebulę. Do gorącej soczewicy dodaję płatki owsiane, kaszę mannę, zmiażdżony czosnek i curry. Mieszam i lekko ubijam drewnianą łyżką. Przykrywam i pozostawiam do ostudzenia. Masę wstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Z masy lepię niewielkie kuleczki, które spłaszczam. Z tej ilości składników wyjdzie ok. 6-7 sztuk. Kładę kotlety na rozgrzany olej na patelni i smażę na niewielkim ogniu na ciemnobrązowy kolor. Osączam je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję polane sosem pieczeniowym z ugotowaną kaszą i ogórkami konserwowymi.
jellonka