Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Kotlety ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rewelacyjna alternatywa dla mięsnych kotletów. Danie efektowne i łatwe w przyrządzeniu. Posmakuje nie tylko wegetarianom.

Kotlety ziemniaczane

Składniki:

Kotlety ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane
Ziemniaki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W osolonej wodzie ugotować ryż na sypko i przysmażyć go na oleju wraz ze startą drobno marchewką. Dodać ziemniaki i cebulę posiekaną w drobną kostkę. Do masy dodać pietruszkę i doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Formować nieduże kotleciki i obtaczać je w mące oraz w roztrzepanych jajkach. Smażyć na oleju. Podawać w surówką jako danie obiadowe.