Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczane 2
Ziemniaki obrać oraz dokładnie obrać i gotować w lekko posolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić i dać do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki strzeć na tarce lub za pomocą maszynki. Do ziemniaków dodać mąkę oraz wbić dwa całe jajka i jedno białko. Jedno jajko ugotować na twardo, obrać ze skorupki i popukać wodą, żeby przypadkiem nie została gdzieś skorupka. Ugotowane jajko strzeć na tarce i dodać do ziemniaków. Całość dobrze wymieszać. Cebulę obrać, polać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanej margarynie podsmażyć pokrojona cebulę, a później dodać ją do masy z ziemniaków. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz dodać około 2 łyżek bułki tartej. Całość bardzo dobrze wyrobić, an następnie uformować na kotlety. Każdy z kotletów obtoczyć w bułce tartej, a następnie upiec na rozgrzanym tłuszczu.