blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Krajanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybkie i smaczne na każdą kieszeń.

 Krajanka

Składniki:

Krajanka

 

  • 10 dag masło,
  • 2 sztuki jajka,
  • 50 dag mąka,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 szklanka mleko,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 4 łyżki miód,
  • 1 paczka herbatniki

 

Sposób przygotowania:

Krajanka
Masło dobrze utrzeć z jajkami i z cukrem. Do puszystej masy stopniowo dodawać na przemian mleko i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania wlać rozpuszczony letni miód i starannie wymieszać. Upiec ciasto w średnio nagrzanym piekarniku. W garnuszku rozpuścić składniki polewy gotować je, aż zgęstnieje. Ciasto pokroić na kawałki, oblać polewą i obsypać pokruszonymi herbatnikami.

Tagi:

jajko jajka