akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Krajanka cytrynowo- pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruchy, maślany spód z kwaskowatym nadzieniem. Połączenie wręcz idealne! Serdecznie polecam! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Krajanka cytrynowo- pomarańczowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krajanka cytrynowo- pomarańczowa

 

 

  • Nadzienie:
  • 4 jajka
  • 2 szkl. cukru
  • ½ szkl. mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 czubata łyżka skórki otartej z cytryny i pomarańczy

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Krajanka cytrynowo- pomarańczowa
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania wsypać mąkę i zmiksować. Ciasto powinno być jednolite. Wylepić nim blaszkę o wymiarach 23x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec przez około 15-20 minut w 175st.C do zarumienienia. Nadzienie: Jajka ubić z cukrem, skórką oraz sokami. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadzienie wylać na jeszcze ciepły spód. Piec około 20-25 minut w 175st.C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Krajanka cytrynowo- pomarańczowa
Upieczona krajanka cytrynowo- pomarańczowa.