Sposób przygotowania:
Krajanka miodowa w czekoladzie
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,miód zrumienić,zalać 5 łyżkami wody,dodać korzenie,zagotować.Osobno zagotować cukier z 1/3 szklanki wody,wlać do zrumienionego miodu,ostudzić,dodać rozpuszczony w niewielkiej ilości wody amoniak i esencję,wymieszać.W mące zrobić wgłębienie,wlać masę.Dokładnie wyrobić ciasto i rozwałkować je na 2 równe blaty.Przenieść blaty ciasta na posmarowane blachy.Piec w temp.180-200s.c.Ostudzone blaty przełożyć dżemem,obciążyć deseczką.Przyrządzić lukier:
Białka utrzeć z cukrem na gęstą masę,dodać roztarte z masłem kakao,wymieszać.Pokroić ciasto na paski.
Przesiać mąkę,miód zrumienić,zalać 5 łyżkami wody,dodać korzenie,zagotować.Osobno zagotować cukier z 1/3 szklanki wody,wlać do zrumienionego miodu,ostudzić,dodać rozpuszczony w niewielkiej ilości wody amoniak i esencję,wymieszać.W mące zrobić wgłębienie,wlać masę.Dokładnie wyrobić ciasto i rozwałkować je na 2 równe blaty.Przenieść blaty ciasta na posmarowane blachy.Piec w temp.180-200s.c.Ostudzone blaty przełożyć dżemem,obciążyć deseczką.Przyrządzić lukier:
Białka utrzeć z cukrem na gęstą masę,dodać roztarte z masłem kakao,wymieszać.Pokroić ciasto na paski.