Krajanka miodowa w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smakowita krajanka na poczęstunek

Krajanka miodowa w czekoladzie

Składniki:

Krajanka miodowa w czekoladzie

 

  • Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • esencja waniliowa
  • 1/2 słoika dżemu
  • Lukier czekoladowy:
  • 2 białka
  • 1 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 dag masła
  • 1/3 szklanki kakao

Sposób przygotowania:

Krajanka miodowa w czekoladzie
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,miód zrumienić,zalać 5 łyżkami wody,dodać korzenie,zagotować.Osobno zagotować cukier z 1/3 szklanki wody,wlać do zrumienionego miodu,ostudzić,dodać rozpuszczony w niewielkiej ilości wody amoniak i esencję,wymieszać.W mące zrobić wgłębienie,wlać masę.Dokładnie wyrobić ciasto i rozwałkować je na 2 równe blaty.Przenieść blaty ciasta na posmarowane blachy.Piec w temp.180-200s.c.Ostudzone blaty przełożyć dżemem,obciążyć deseczką.Przyrządzić lukier:
Białka utrzeć z cukrem na gęstą masę,dodać roztarte z masłem kakao,wymieszać.Pokroić ciasto na paski.

Tagi:

przyprawy