Sposób przygotowania:
Krajanka piernikowakarmel
Połowę cukru wsypujemy do garnka i karmelizujemy na brązowy kolor, uważając aby nam się nie spalił.
ETAP 2:
Kiedy otrzymamy karmel , dodajemy wodę i miód, resztę cukru oraz mleko.Mieszamy gotując na wolnym ogniu aż wszystko się rozpuści. Na samym końcu dodajemy masło.
ETAP 3:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, sodę oraz sól i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy mleko z miodem i dodatkami. Wyrabiamy jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
Formowanie
Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je jak na leniwe pierogi czy kopytka.
Pieczenie
Pokrojone ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
ETAP 6:
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy je polukrować. Ja robię to poprzez wrzucenie je do miski z lukrem i wymieszanie łyżką.
Ewa Durlik