madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Krajanka piernikowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwa w wykonaniu o aromatycznym zapachu przyprawy do piernika idealna na Święta ale można robić przez cały rok.

Krajanka piernikowa

Składniki:

Krajanka piernikowa

 

Sposób przygotowania:

Krajanka piernikowa

karmel

Krajanka piernikowa
Cukier karmelizujemy na ogniu na brązowy kolor

Połowę cukru wsypujemy do garnka i karmelizujemy na brązowy kolor, uważając aby nam się nie spalił.

ETAP 2:

Krajanka piernikowa
Do skarmelizowanego cukru dodajemy wodę

Kiedy otrzymamy karmel , dodajemy wodę i miód, resztę cukru oraz mleko.Mieszamy gotując na wolnym ogniu aż wszystko się rozpuści. Na samym końcu dodajemy masło.

ETAP 3:

Krajanka piernikowa
Wszystkie składniki mieszamy na jednolite ciasto

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią, sodę oraz sól i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy mleko z miodem i dodatkami. Wyrabiamy jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.

Formowanie

Krajanka piernikowa
Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je

Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je jak na leniwe pierogi czy kopytka.

Pieczenie

Krajanka piernikowa
Pieczemy w temperaturze 170 stopni

Pokrojone ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

ETAP 6:

Krajanka piernikowa
Krajankę można polukrować lub zostawić taką jaka jest

Po upieczeniu i wystudzeniu możemy je polukrować. Ja robię to poprzez wrzucenie je do miski z lukrem i wymieszanie łyżką.