Sposób przygotowania:
Pierniczki - Lebkuchen
Płatki migdałów (bez skóry) i orzechy laskowe zmielić w rozdrabniaczu bardzo drobno, prawie na mąkę. Uprażyć na suchej patelni. Do garnka wlać miód i dodać masło. Podgrzewać na małym płomieniu, aż masło się rozpuści. Do gorącego miodu wsypać migdały z orzechami. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Skórkę z wyszorowanych i sparzonych pomarańczy smażyć z cukrem i 1 łyżką wody. Tak, aby skórka zrobiła się szklista. Można ominąć ten etap dodając gotową skórkę z pomarańczy (ok 2 łyżek) Dodać do przestudzonej, ale ciepłej masy orzechowo-miodowej. Wsypać suche składniki i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli masa będzie jeszcze ciepła łatwiej będą się formować kulki. Wykładać na blachę posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Kulki wielkości orzecha spłaszczać zachowując spore odstępy. Piec przez 10-12 minut w 180*C do lekkiego zrumienienia. Nie wypiekać długo, bo staną się gorzkawe. Studzić na blachach i zimnie podważać łopatką. Polukrować. Smacznego!