Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pierniczki - Lebkuchen

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne pierniczki z dużą ilością migdałów i orzechów. Wyśmienite na Boże Narodzenie

Pierniczki - Lebkuchen Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki - Lebkuchen

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki - Lebkuchen
Płatki migdałów (bez skóry) i orzechy laskowe zmielić w rozdrabniaczu bardzo drobno, prawie na mąkę. Uprażyć na suchej patelni. Do garnka wlać miód i dodać masło. Podgrzewać na małym płomieniu, aż masło się rozpuści. Do gorącego miodu wsypać migdały z orzechami. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Skórkę z wyszorowanych i sparzonych pomarańczy smażyć z cukrem i 1 łyżką wody. Tak, aby skórka zrobiła się szklista. Można ominąć ten etap dodając gotową skórkę z pomarańczy (ok 2 łyżek) Dodać do przestudzonej, ale ciepłej masy orzechowo-miodowej. Wsypać suche składniki i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli masa będzie jeszcze ciepła łatwiej będą się formować kulki. Wykładać na blachę posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Kulki wielkości orzecha spłaszczać zachowując spore odstępy. Piec przez 10-12 minut w 180*C do lekkiego zrumienienia. Nie wypiekać długo, bo staną się gorzkawe. Studzić na blachach i zimnie podważać łopatką. Polukrować. Smacznego!
Pierniczki - Lebkuchen
Zmielone orzechy i migdały lekko uprażyć na suchej patelni.
Pierniczki - Lebkuchen
Uprażone orzechy z migdałami dodać do gorącego miodu.
Pierniczki - Lebkuchen
Skórkę z pamarańczy smażyć razem z cukrem i wodą.
Pierniczki - Lebkuchen
Suche składniki wsypać do miodu razem ze skórką z pomarańczy.