zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Krajanka piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakowite ciasto piernikowe

Krajanka piernikowa

Składniki:

Krajanka piernikowa

 

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 20 dag miodu naturalnego
  • 5 dag tłuszczu
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanka wody
  • 3 dag drożdży
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka przypraw korzennych
  • żółtko do smarowania ciasta
  • gęsta marmolada do przełożenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Krajanka piernikowa
2 łyżki cukru zrumienić, dodać pół szklanki gorącej wody, zagotować. Tłuszcz stopić. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać. Dodać miód, przyprawy, zagotować, ostudzić. Do mąki dodać roztwór cukru i miodu, sodę, jaja tłuszcz i drożdże roztarte z łyżeczką cukru, wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić na 30 minut. Prostokątne blachy wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Rozwałkować dwa placki na grubość 1 cm, ułożyć na blachy, wierzch posmarować żółtkiem, piec 25-30min. Po ostudzeniu placki przełożyć marmoladą, składać spodami do środka, przycisnąć deseczką. Po kilku godzinach pokrajać na prostokąty lub kwadraty.
Smacznego