Sposób przygotowania:
Krajanka piernikowa
2 łyżki cukru zrumienić, dodać pół szklanki gorącej wody, zagotować. Tłuszcz stopić. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać. Dodać miód, przyprawy, zagotować, ostudzić. Do mąki dodać roztwór cukru i miodu, sodę, jaja tłuszcz i drożdże roztarte z łyżeczką cukru, wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić na 30 minut. Prostokątne blachy wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Rozwałkować dwa placki na grubość 1 cm, ułożyć na blachy, wierzch posmarować żółtkiem, piec 25-30min. Po ostudzeniu placki przełożyć marmoladą, składać spodami do środka, przycisnąć deseczką. Po kilku godzinach pokrajać na prostokąty lub kwadraty.
Smacznego
Smacznego