marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krajanka piernikowo-kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasta biszkoptowe są delikatne w smaku i dietetyczne dla tych,co nie mogą jeść lub nie przepadają za innymi ciastami.Dziś dodam do ciasta przyprawę do pierników, kakao i wiórki kokosowe.

Krajanka piernikowo-kokosowa

Składniki:

Krajanka piernikowo-kokosowa

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 4 pełne łyżki kakao,
  • 100 g.wiórków kokosowych,
  • 200 ml.kremówki,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Krajanka piernikowo-kokosowa
Składniki na biszkopt, tzn. jajka, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, przyprawę do piernika, oraz odrobina proszku do pieczenia wymieszać w misce pałką lub zmiksować mikserem ręcznym. Blachę prostokątną natłuścić i wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia. Wlać masę na spód i wstawić do nagrzanego do temp, 175-180 st. C. Piec ok. 25 min. na jasno brązowy kolor. Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. Zrobić masę z wiórków kokosowych, kremówki, kakao. Kremówkę najpierw ubić na sztywno z fixem. Schłodzić w lodówce przez 40 min. Potem wyjąć i wymieszać z pozostałymi składnikami. Biszkopt wybić z formy na deskę i przekroić na wpół długim płaskim nożem oraz przełożyć masą kakaowo-kokosową. Pokroić ciasto z masą na kawałki i podawać.