misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Krajanka babci

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

przepis dostałam od mojej babcie,ciasto o smaku piernika z kremem...

Krajanka babci

Składniki:

Krajanka babci

 

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 30 dag mąki wrocławskiej
  • 20 dag margaryny
  • 18 dag cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • jajko
  • żółtko
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki ciepłego mleka lub śmietany
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • MASA:
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka mąki krupczatki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • torebka budyniu
  • 25 dag margaryny
  • żółtko
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • słoik dżemu

 

Sposób przygotowania:

Krajanka babci
Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę, miód, mleko oraz jajka i przyprawę do pierników, wyrobić i zagnieść ciasto (najlepiej zrobić je dzień wcześniej). Następnie podzielić na trzy równe części. Rozwałkować placki i upiec je na złoty kolor (około 15 minut). Gorące zsunąć na papier. Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ugotowany wystudzony budyń. Na pierwszym placku ułożyć dżem, a na drugim i trzecim- masę.