SUPERPRZEPIS

Krajanka rabarbarowa

  • 2
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Krajanka rabarbarowa

Ciasto przygotowane na życzenie męża i wg jego wskazówek. Połączenie cienkiego ciasta kruchego z kwaskowatym rabarbarem. Polecam :)

Składniki:

Krajanka rabarbarowa

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki)
  • 1/ płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 jajka

Rabarbar:

Sposób przygotowania:

Krajanka rabarbarowa

Ciasto:

Krajanka rabarbarowa
Ciasto

Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy cienko w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania drugiej części.

Rabarbar:

Krajanka rabarbarowa
Rabarbar

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą. Tak przygotowany rabarbar wykładamy na kruche ciasto w blaszce.

Wykończenie ciasta:

Druga część ciasta kruchego rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości ok. 1-2 cm, z których układamy kratkę na rabarbarze. Ciasto pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach po czym zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)


Tagi:

jajko tarta jajka