BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Krążki cukinii w cieście naleśnikowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krążki cukinii w cieście naleśnikowym to bardzo smaczna, prosta i szybka przekąska, która szybko znika ze stołu. Podane z ulubionym sosem smakują wybornie.

Krążki cukinii w cieście naleśnikowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Krążki cukinii w cieście naleśnikowym

 

  • cukinia 1/2 szt,
  • ciasto;
  • mąka 1/2 szkl,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • jajko 1,
  • mleko 1/2 szkl,
  • Dodatkowo;
  • oregano suszone 1/2 łyżeczki,
  • bazylia szczypty 2,

Sposób przygotowania:

Krążki cukinii w cieście naleśnikowym
Cukinię obrać, pokroić w 1 cm krążki. Z każdego krążka usunąć gniazda nasienne.

Ciasto naleśnikowe:

Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodać jajko i stopniowo dodawać mleko mieszając ręczną trzepaczką do ubijania do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Dodać oregano i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, krążki cukinii maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

W razie potrzeby odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z ulubionym sosem.
Krążki cukinii w cieście naleśnikowym
Cukinię obrać, pokroić w krążki około 1 cm
Krążki cukinii w cieście naleśnikowym
Z każdego krążka usunąć gniazda nasienne
Krążki cukinii w cieście naleśnikowym
Z podanych skłądników przygotować gładkie jednolite ciasto
Krążki cukinii w cieście naleśnikowym
Przygotowane krążki cukinii maczać w cieście
Krążki cukinii w cieście naleśnikowym
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony
Krążki cukinii w cieście naleśnikowym
Podawać samodzielnie lub z ulubionym sosem