paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Krążki ziemniaczane z sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dużo osób robi krążki z surowych ziemniaków, ja robię z gotowanych i uważam że są lepsze w smaku, polecam wypróbować.

Krążki ziemniaczane z sosem czosnkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krążki ziemniaczane z sosem czosnkowym

 

  • 0,5 kg ziemniaków
  • przyprawy : papryka słodka, majeranek, vegeta, pieprz, bazylia, oregano i inne ulubione
  • odrobina oleju do smażenia

 

  • Na sos:
  • Mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: czosnek staropolski ( nie ten granulowany), pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Krążki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Ziemniaczki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy ok 30 minut czyli tak żeby nie były rozgotowane. Po ugotowaniu odlewamy wodę, poczekamy aż trochę przestygną i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy plasterki ziemniaków i przyprawy, mieszamy i smażymy trochę pod przykryciem i trochę bez, na złoty kolor. W miedzy czasie przygotowujemy sos: Jogurt wlewamy do miseczki, dodajemy majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawi i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy do gorących krążków.
Krążki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Smażenie pod przykryciem sprawi że będą miekkie szybciej
Krążki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Smażenie bez przykrycia sprawi że będą złociste i chrupiące