jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Krem ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjny deserek z ananasem dla dzieci i dorosłych na letnie przyjecia

Krem ananasowy

Składniki:

Krem ananasowy

 

Sposób przygotowania:

Krem ananasowy
Plastry ananasa wyjąć z puszki, odcedzić, polać wiśniówką i pozostawić na 2 godziny.

W misce dokładnie wymieszać ubite jajka z 6 dag cukru i mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w 1/2 szklanki mleka.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i wrzące wlewać do miski z jajkami, nie przestając ubijać.

Ubitą masę przelać do rondelka, doprowadzić do zagotowania i przez cały czas gotowania ubijać trzepaczką, dopóki masa nie zgęstnieje.

Trzepaczka powinna ubijać całą powierzchnię dna rondelka, aby nie powstały grudki.

Po zdjeciu z ognia ubijać, aż do ostygniecia masy.

Do wystudzonej masy dodać pokrajane w kostkę 4 plastry ananasa oraz pozostałą wiśniówkę.

Nałożyć masę do pucharków.

Kremówkę ubić z pozostałym cukrem pudrem i nałożyć na wierzch masy, przybierając pucharki ananasem.

Przechowywać w lodówce do czasu podania.

Tagi:

jajko jajka