WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Krem brokułowo - pietruszkowy z serem i grzankami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wyrazista w smaku zupa - krem z brokułów i pietruszki. Podawana z serem cheddar i grzankami. Delikatna, ale bardzo sycąca.

Krem brokułowo - pietruszkowy z serem i grzankami

Składniki:

Krem brokułowo - pietruszkowy z serem i grzankami

 

  • 1 duży brokuł
  • 3-4 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 kromek chleba tostowego
  • kawałek sera cheddar do posypania

Sposób przygotowania:

Krem brokułowo - pietruszkowy z serem i grzankami
Brokuła płuczemy dzielimy na różyczki. Pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i wszystkie warzywa przekładamy do garnka.

Zalewamy kilka cm ponad poziom warzyw bulionem lub wodą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości i dokładnie blendujemy.

Chleb tostowy kroimy na małe grzanki i podsmażamy na suchej patelni. Ser cheddar ścieramy na tarce.

Zupę podajemy z grzankami, posypaną serem.  

Tagi:

zupa zupa krem