Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Krem z marchewki to idealna propozycja na jesienny obiad. Podana z grzankami ziołowymi, które nadają jej charakteru.

Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami

 

  • 700 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 0,5 szklanki natki pietruszki
  • 0,5 szklanki bazylii
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki śmietany

 

Sposób przygotowania:

Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chleb tostowy i robimy grzanki na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas. Do blendera wrzucamy liście natki i bazylii, dodajemy ząbki czosnku i 1/4 szklanki oliwy. Wszystko dokładnie blendujemy. na lekko przesmażone grzanki wylewamy ziołowy sos i dalej przesmażamy grzanki, aż będą chrupiące. Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy posypany grzankami i ozdobiony kleksem że śmietany.
Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami
Marchewki ugotowane, można zupę blendoewać.