jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Zupa z grochu piechotnego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z grochu piechotnego z kiełbaską typu grochówki. Wychodzi bardziej ciemna ze względu na kolor grochu łaciaty i on nadaje kolor zupy bardziej brązowy.

Zupa z grochu piechotnego Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa z grochu piechotnego

 

  • groch piechotny 400 g
  • kiełbasa toruńska 200 g
  • cebulką 1 szt.
  • przyprawa do fasoli 2 łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • liść laurowy 2 sz.
  • ziele angielskie 3 sz.
  • tłuszcz do smażenia 1 łyżka
  • przecie pomidorowy 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Zupa z grochu piechotnego
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, można podsmażyć delikatnie na tłuszczu. Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu. 

W garnku gotować groch piechotny młody, nie potrzeba wcześniejszego moczenia. Gotować z cebulą i dołożyć kiełbasę podsmażoną, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować do miękkości składników, następnie przy końcu gotowania posolić i wsypać przyprawę do fasoli.

Zagotować chwilkę i dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Wymieszać i zagotować, posypać majerankiem, przyprawić do smaku pieprzem. 
Zupa z grochu piechotnego
Cebulę obrać i pokroić w kostkę , można podsmażyć na tłuszczu
Zupa z grochu piechotnego
kiełbasę toruńską lub zwyczajną obrać ze skórki i pokroić w kostkę
Zupa z grochu piechotnego
Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć kiełbasę
Zupa z grochu piechotnego
groch młody piechotny gotować z cebulą i przyprawami
Zupa z grochu piechotnego
dodać podsmażoną kiełbaskę
Zupa z grochu piechotnego
wymieszać,zagotować i posolić,dodać przyprawy.