jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Zupa koperkowa z ryżem na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zupa z koperkowa z ryżem, ugotowana na rosole. Dodany świeży koperek sprawia, że zupa ma smak i zapach koperku niepowtarzalny.

Zupa koperkowa  z ryżem na rosole Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa koperkowa z ryżem na rosole

 

  • ryż 100 g
  • woda 1 litr
  • sól do smaku
  • koperek świeży 1 pęczek
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler 1/4 szt.
  • por część biała 1 szt.
  • liść laurowy 1 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • pieprz do smaku
  • udko z kurczaka 2 szt.
  • rozbrat wołowy 100g
  • skrzydełko 2 szt.
  • woda 2 litry
  • Wegeta 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa z ryżem na rosole
Gotować ryż w osobnym naczyniu, posolić i ugotować do miękkości. W drugim garnku gotować udko, skrzydełko i wołowinę rosołową. Mięso opłukać i włożyć do garnka, zalać wodą, dodać marchewkę, pora, pietruszkę, laurowy, ziele angielski i kawałek selera.

Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa około 2 h. Przyprawić solą, pieprzem, następnie dodać ugotowany osobno ryż, wymieszać i dosypać pokrojony świeży koperek. 

Nalewać zupę na talerze. Smacznego :)
Zupa koperkowa  z ryżem na rosole
Ryż ugotować e osolonej lekko wodzie do miękkości
Zupa koperkowa  z ryżem na rosole
Rosół z dodatkiem marchewki ,pietruszki i przypraw ugotować
Zupa koperkowa  z ryżem na rosole
koperek opłukać i osuszyć następnie pokroić drobno
Zupa koperkowa  z ryżem na rosole
Ugotowany ryż włożyć do ugotowanego rosołu,przyprawić do smaku pieprzem i wsypać koperek