Sposób przygotowania:
Zupa krem z pieczonych batatów
1. Bataty obierz ze skórki i przekrój na pół. Posmaruj oliwą, posyp solą i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę, aż zmiękną.
2. Do dużego garnka wlej bulion warzywny i mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową, trochę świeżo startego imbiru i kolendrę. Zagotuj, a następnie przecedź.
3. Plastry bekonu pokrój w wąskie paski i przesmaż na patelni.
4. Upieczone bataty włóż do wywaru i zmiksuj na krem. Gotową zupę z batatów rozlej do miseczek, podawaj z chipsami z bekonu, udekoruj gałązkami ziół.
2. Do dużego garnka wlej bulion warzywny i mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową, trochę świeżo startego imbiru i kolendrę. Zagotuj, a następnie przecedź.
3. Plastry bekonu pokrój w wąskie paski i przesmaż na patelni.
4. Upieczone bataty włóż do wywaru i zmiksuj na krem. Gotową zupę z batatów rozlej do miseczek, podawaj z chipsami z bekonu, udekoruj gałązkami ziół.
SylaUla