Wypróbuj przepis na smaczną i aksamitną zupę krem z pieczonych batatów z dodatkiem bekonu!

redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Zupa krem z pieczonych batatów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wypróbuj nasz przepis na aksamitną, kremową zupę z pieczonych batatów z dodatkiem aromatycznego bekonu. Zupa krem to doskonały pomysł na obiad!

Zupa krem z pieczonych batatów

Składniki:

Zupa krem z pieczonych batatów

 

  • 1,5 kg batatów
  • 700 ml wywaru warzywnego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • sok z połowy limonki
  • garść liści świeżej kolendry
  • kawałek świeżego imbiru
  • 100 g bekonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonych batatów
1. Bataty obierz ze skórki i przekrój na pół. Posmaruj oliwą, posyp solą i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę, aż zmiękną.



2. Do dużego garnka wlej bulion warzywny i mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową, trochę świeżo startego imbiru i kolendrę. Zagotuj, a następnie przecedź.



3. Plastry bekonu pokrój w wąskie paski i przesmaż na patelni.



4. Upieczone bataty włóż do wywaru i zmiksuj na krem. Gotową zupę z batatów rozlej do miseczek, podawaj z chipsami z bekonu, udekoruj gałązkami ziół.