kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 875]

Zupa szpinakowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i szybką w przygotowaniu zupe szpinakową. Przygotowana na mięsnym wywarze z dodatkiem ryżu. Polecam.

Zupa szpinakowa z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szpinakowa z ryżem

 

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 3 spore garście świeżego szpinaku
  • 5 łyżek z lekkim czubkiem szpinaku
  • 1 marchewka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • sól- do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa z ryżem
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Liście szpinaku myjemy i odsączamy z wody. Z udek ściągamy skórę i myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do garnka z gotującą się wodą.

W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w cienkie talarki i wkładamy do garnka. Odsączony szpinak kroimy na drobno.

Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy cebulę, czosnek i szpinak smażymy około 5 minut, a następnie przekładamy do garnka z zupą.

Dosypujemy ryż i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Na samym końcu dolewamy mleko i solimy do smaku.
Zupa szpinakowa z ryżem
Z udek zdejmujemy skórę i myjemy, osuszamy.
Zupa szpinakowa z ryżem
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, marchew w talarki.
Zupa szpinakowa z ryżem
Umyty i odsączony szpinak kroimy na drobno.
Zupa szpinakowa z ryżem
Szpinak, cebulę i czosnek smażymy na maśle.