Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Krem brokułowo-ziemniaczany ze schabem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gęsta zupa z brokułem i ziemniakami w roli głównej. Ważnym akcentem smakowym są tutaj dodatki - śmietana lub ser i pokrojone mięso.

Krem brokułowo-ziemniaczany ze schabem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem brokułowo-ziemniaczany ze schabem

 

  • schab b/k - kilka plastrów,
  • podudzie z kurczaka,
  • brokuł - duży,
  • ziemniaki - 5 niedużych,
  • korzeń selera lub pietruszki,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • cebula - 2 nieduże,
  • kostka bulionowa warzywna,
  • liść laurowy,
  • kucharek - łyżeczka,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra mielona,
  • śmietana, jogurt lub ser żółty do smaku.

Sposób przygotowania:

Krem brokułowo-ziemniaczany ze schabem
Mięso zalać zimną wodą. Dodać kostkę rosołową i łyżeczkę soli. Gotować przez 20 minut. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Ziemniaki, łodygę brokuła, pietruszkę, czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki. Do gotującego mięsa dodajemy wszystkie warzywa poza czosnkiem, liść laurowy, sól i pieprz. Dolewamy tyle wody, aby zakryła powierzchnię warzyw. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodajemy czosnek oraz przyprawy. Wyjmujemy liść laurowy i mięso, które kroimy na mniejsze kawałki, Miksujemy blenderem. Podajemy ze śmietaną lub startym żółtym serem oraz kawałkami mięsa.
Krem brokułowo-ziemniaczany ze schabem
WWszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkęę, brokuła na różyczki
Krem brokułowo-ziemniaczany ze schabem
Mięso zalać zimną wodą. Dodać kostkę rosołową i łyżeczkę soli. Gotować przez 20 minut.
Krem brokułowo-ziemniaczany ze schabem
Dolewamy tyle wody, aby zakryła powierzchnię warzyw.
Krem brokułowo-ziemniaczany ze schabem
Wyjmujemy liść laurowy i mięso, które kroimy na mniejsze kawałki, Miksujemy blenderem.