Dagmaris

Dagmaris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Krem Czekoladowy 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny krem czekoladowy, delikatny i niezwykle słodki !

Krem Czekoladowy 4

Składniki:

Krem Czekoladowy 4

 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 30 dag śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki stołowe brandy
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Krem Czekoladowy 4
Śmietanę kremówkę chłodzimy w lodówce, a gdy będzie całkiem zimna, ubijamy ją na sztywno i ponownie odstawiamy do lodówki. Czas na czekoladę trzeba rozpuścić ją w kąpiel wodnej, pozostawić w gorącej, a najlepiej gotującej się na wolnym ogniu wodzie. Jajka MYJEMY w bardzo gorącej wodzie (ok. 60-65°C) i suszymy delikatnie ściereczką. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę . Żółtka trzeba utrzeć z cukrem, a następnie ubić na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie trzeba wymieszać z bitą śmietaną , brandy i na końcu z pianą z białek. Gotowy krem rozłożyć do kieliszków/pucharków i wstawić do lodówki, by mocno się schłodził. Przed podaniem można udekorować każdą porcję wiórkami czekoladowymi :)