jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krem czekoladowy na Dzień Mamy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ten bardzo zdrowy, smaczny i elegancki deser możecie przygotować w 15 minut na Dzień Mamy lub inną świąteczną okazję.

Krem czekoladowy na Dzień Mamy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem czekoladowy na Dzień Mamy

 

  • 2 niewielkie dojrzałe awokado
  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 płaskie łyżki mąki chleba świętojańskiego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • miód do smaku
  • kilka łyżeczek wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni)
  • kilka łyżeczek pyłku pszczelego (opcjonalnie)
  • 50 ml jogurtu do dekoracji
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowy na Dzień Mamy
Obieramy awokado, wkładamy do wysokiego naczynia blendera. Dodajemy mleczko kokosowe, kakao, cukier z wanilią i chleb świętojański. Jeśli nie mamy tej mąki zastępujemy ją 1 łyżeczką kakao. Miodu dodajemy tyle, jakie słodkie lubimy desery. Miksujemy wszystko na gładka masę. Wkładamy krem do pucharków, dekorujemy kleksem jogurtu, posypujemy pyłkiem pszczelim i uprażonym kokosem. Dekorujemy deser listkami mięty lub melisy.
Krem czekoladowy na Dzień Mamy
Obieramy awokado, wkładamy do wysokiego naczynia blendera.
Krem czekoladowy na Dzień Mamy
Miksujemy wszystko na gładka masę. Wkładamy krem do pucharków,
Krem czekoladowy na Dzień Mamy
dekorujemy kleksem jogurtu, posypujemy pyłkiem pszczelim i uprażonym kokosem.

Tagi:

chleb awokado