Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Kruche z kremem czekoladowym i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mini torciki z kruchego ciasta i malinami na kremie czekoladowym

Kruche z kremem czekoladowym i malinami

Składniki:

Kruche z kremem czekoladowym i malinami

 

  • na ok 5 - 6 sztuk
  • Ciasto:
  • 200g mąki
  • 80g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • Krem czekoladowy:
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 3/4 szklanki
  • margaryna - 250g gramów
  • spirytus/wódka - 20mililitrów
  • cukier waniliowy (1łyżeczka)
  • czekolada gorzka - 1/2 sztuka
  • czekolada mleczna - 1/2 sztuka
  • Dodatkowo
  • Maliny 250g
  • margaryna do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Kruche z kremem czekoladowym i malinami
Zaczynamy od kremu:Jajka ubijamy z cukrem i cukier waniliowym w kąpieli wodnej, tak długo, aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość.Odstawiamy do przestudzenia.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej czekoladę.Powoli, stopniowo po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując, dodajemy spirytus. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy mąkę, ugniatamy na gładkie jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190*C, przebieramy maliny, które stanowią główny element deseru, więc warto wybrać najładniejsze;) Smarujemy foremki margaryną, ciastem wykładamy dno foremek,( nie wałkowałam, tylko urywałam kawałki ciasta i palcami ugniatałam ciasto na dnie foremki) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzone wyciągamy z foremek, nakładamy krem czekoladowy a na wierzchu układamy maliny. podajemy. Możemy obsypać cukrem pudrem mini torciki. można także deser podać w kokilkach;)