Sposób przygotowania:
Kruche z kremem czekoladowym i malinami
Zaczynamy od kremu:Jajka ubijamy z cukrem i cukier waniliowym w kąpieli wodnej, tak długo, aż masa zbieleje i powiększy znacznie swoją objętość.Odstawiamy do przestudzenia.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem do białości i dodajemy do niego rozpuszczoną wcześniej czekoladę.Powoli, stopniowo po jednej łyżce dodajemy masę jajeczną ciągle miksując, dodajemy spirytus. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy mąkę, ugniatamy na gładkie jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190*C, przebieramy maliny, które stanowią główny element deseru, więc warto wybrać najładniejsze;) Smarujemy foremki margaryną, ciastem wykładamy dno foremek,( nie wałkowałam, tylko urywałam kawałki ciasta i palcami ugniatałam ciasto na dnie foremki) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 - 25 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzone wyciągamy z foremek, nakładamy krem czekoladowy a na wierzchu układamy maliny. podajemy. Możemy obsypać cukrem pudrem mini torciki. można także deser podać w kokilkach;)
marietta