iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Krem dyniowo-marchewkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki krem smakuje wyśmienicie. Jest inny, bo gotowany na kaczynie, co czyni go niezwykle aromatycznym. Moja rodzina go uwielbia podany z ostrym serem feta, makaronem i świeżą zieleniną.

Krem dyniowo-marchewkowy

Składniki:

Krem dyniowo-marchewkowy

 

  • 2 duże marchewki,
  • 1/2 kg dyni marynowanej,
  • 1 ziemniak,
  • 3 liście pora,
  • 3 liście selera,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka masła,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • natka kopru,
  • sól,
  • pieprz,
  • korpus z kaczki (można zastąpić udkiem bez skóry),
  • kilka kostek sera feta,
  • makaron kokardki.

Sposób przygotowania:

Krem dyniowo-marchewkowy

Przygotowanie warzyw

Krem dyniowo-marchewkowy
Wywar podczas gotowania w garnku na małym ogniu.

Dynię odcedzamy, ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w talarki. Przystępujemy do gotowania wywaru. Do garneczka wlewam jakieś 2 litry wody. Wrzucamy listki pora, selera, natkę kopru, natką pietruszki, listki laurowe, ziele angielskie. Dodajemy też opieczone 3/4 cebuli na palniku oraz część z kaczki. Solimy wszystko i gotujemy przez 30 minut.

Dodawania składników do wywaru

Krem dyniowo-marchewkowy
Wywar powinien być czasty od wygotowanej zieleniny.

Wyjmujemy wygotowana zieleninę. Dodajemy ziemniaka i marchew. Gotujemy 15 minut. Wyjmujemy kaczynę, dodajemy masło, pieprz, ocet, cukier. Resztę cebuli siekamy i przesmażamy na suchej patelni, dodajemy do wywaru.

Miksowanie

Krem dyniowo-marchewkowy
Do miksowania stosujemy blender ręczny lub zamykany.

Miksujemy wszystko na gładki krem.

Doprawianie końcowe

Krem dyniowo-marchewkowy
Krem dokładnie zmiksowany z dodatkiem świeżej zieleniny.

Do kremu dodajemy posiekaną zieleninę. Makaron gotujemy na półtwardo. Krem podajemy z makaronem, oraz kawałkami sera feta,