jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Krem dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rewelacyjny deser dla dzieci i dorosłych

Krem dyniowy

Składniki:

Krem dyniowy

 

  • 30 dag dyni
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyźeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki smietany kremówki
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników kawowych
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Krem dyniowy
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Gotować 10 minut w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i zmiksować. Cukier puder wymieszać z mąką ziemniaczaną i przyprawami. Dodać dynie i mleko. Wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż na powierzchni masy pojawią sie pęcherzyki powietrza. Gotować 2-3 minuty, ostudzić schłodzić w lodówce. W szklanych pucharkach układać warstwy pokruszonych herbatników, kremu z dyni i śmietany ubitej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Ozdobić bitą śmietaną.

Tagi:

dynia