Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Krem dyniowy na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszna i rozgrzewająca zupa na jesień.

Krem dyniowy na ostro

Składniki:

Krem dyniowy na ostro

 

  • SKŁADNIKI :

 

 

  • cebula - 1 szt

 

  • papryczka chili - 1 szt

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krem dyniowy na ostro
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryczkę chili , mieszamy i kilka minut przesmażamy na wolnym ogniu. Dynię kroimy w kostkę , dodajemy do garnka z cebulką. Przesmażamy ok. 5 minut. Zalewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy przyprawy - sól , pieprz i starty drobniutko imbir ( ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych , ja wolę ostrzejsze ). Gotujemy do miękkości przez kilkanaście minut. Odstawiamy z palnika , dodajemy śmietanę słodką , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy jeszcze raz i podajemy gorące ( solo , z grzankami lub groszkiem ptysiowym ). Smacznego!

Tagi:

dynia